انتقاد سالم و موثر فاکتورهایی دارد که شامل موارد ذیل است؛
🎯موضوع انتقاد؛ -موضوع انتقاد باید دقیقا مربوط به یک رفتار خاص فرد باشد و نه به شکل یک قضاوت کلی در مورد شخصیت وی که حس ناقص بودن را به طرف مقابل انتقال دهد. بطور مثال باید بگوییم "فکر می کنم در این مورد اشتباه عمل کردی"، نه اینکه بگوییم؛ "مثل همیشه بی فکر و ضعیف عمل کردی."
-موضوع انتقاد مربوط به رفتار خود مخاطب باشد و نه اطرافیان وی( اتفاقی که در روابط بین همسران و خانواده طرف مقابل زیاد تکرار می شود)
-در هر انتقاد فقط و فقط یک موضوع مطرح شود و نه مجموعه ای از موضوعات نامرتبط که فقط باعث خلط مبحث و آشفتگی ذهن مخاطب می شود.
🎯زمان انتقاد؛ در حال آرامش و سکون و نه در حین عصبانیت و عجله و یا خستگی و گرسنگی یکی از طرفین و یا وقتی مخاطب مشغول انجام کار مهم و محبوب خودش است مثلا حین تماشای فوتبال!
🎯شرایط انتقاد؛ فضای خصوصی و نه در جمع
🎯لحن انتقاد؛ تخریبی نباشد و ارزشمندی طرف مقابل حفظ شده و حمایتی باشد.باید برای بیان گزینه های منفی به صورت منعطف روشهایی را بیابید تا بتوانید بدون اینکه طرف مقابل را ناراحت کنید، منظور خود را بیان کنید.مثلا به جای اینکه بگوییم؛ "چرا مثل مردهای دیگه سر ساعت ۶ به خانه نمی آیی؟" بهتر است بگوییم؛ "دلم میخواهد زودتر به خانه بیایی تا ساعات بیشتری را در کنار هم سپری کنیم."
دکتر بهاره صباغ ابريشمي
روانپزشک و زوج درمانگر
گروه روانپزشکي ويان