هشدار

JUser: :_بارگذاری :نمی توان کاربر را با این شناسه بارگذاری کرد: 683

کودک آزاری تحصیلی در نظام آموزشی رقابتی ایران(قسمت دوم)

‍ کودک آزاری تحصیلی در نظام آموزشی رقابتی ایران (قسمت دوم)

#دکتر_سامرند_سلیمی
روانپزشک و روان درمانگر

بگذارید از آخر شروع کنیم؛ از دولت که کالایی به نام کنکور را عرضه می‌کند. من در جایگاهی نیستم که تشخیص بدهم کدام گروه درست می‌گویند؛ آنهایی که معتقدند دولت به این دلیل کنکور را حذف نمی‌کند که از آن سود مالی می‌برد یا کسانی که می‌گویند به‌دلایل ساختاری، حذف کنکور برای دولت ممکن نیست.

در پایین دست این آبشار کنکور، از سال آخر دبیرستان تا اول ابتدایی، خوان گسترده‌ای پهن است که هزاران هزار نفر بر سر آن نشسته و ارتزاق می کنند. این ها طیفی از معلمین دلسوز و مهربان تا دلالان کوچک و بزرگ اضطراب امتحان را شامل می شوند.

جالب این که خود معلمین کم نصیب ترین و زحمت کش ترین جزء این آبشار هستند. اما دلالان تسبیح به دست علم که صاحبان موسسات و "برخی" مدارس خصوصی غیر انتفاعی هستند، منتفع ترین آدم های این بازارند.

آنان در واقع، سر سفره اضطراب خانواده‌ها نشسته‌اند و از این اضطراب و این مسابقه بزرگ نان می‌خورند.
آن ها به طور هدفمند پروژه القای اضطراب را از سال‌های دوم و سوم ابتدایی کلید می زنند ؛ یعنی زمانی که بچه‌ها کاملا باید شاد باشند و از زندگی و دوره کودکی لذت ببرند و خلاقیت داشته باشند.

معمولا از سال سوم ابتدایی، از همان ماه های آغازین، آزمون‌های جامع با همکاری موسسات ویژه برگزاری این آزمون ها شروع می‌شود و سر بچه سوم ابتدایی و پدر و مادر را به طاق رتبه در مدرسه و کلاس و در شهر می‌کوبند. والدینی هستند که در مقابل این بازی بی رحمانه مقاومت می کنند. به بچه می گویند:" تو به اندازه کافی درس بخوان و از کودکیت لذت ببر. به این رقابت های خردکننده فکر نکن."

اما همین که رتبه آزمون ها آمد و کودک بی گناه رتبه خود را در کلاس و مدرسه و منطقه دید، خیلی زود مزد کودکی کردن را کف دستش می گذارند و اعتماد به نفسش را نابود می کنند. بچه یقه پدر و مادر را می گیرد که :" گور بابای کودکی و تفریح و خلاقیت. کاری بکنید که رتبه ام بین دوستانم خوب شود. من را از احساس خنگی نجات دهید."

و بدین ترتیب مقاومت پدر و مادرها در هم می شکنند و خود را سراسیمه به بازار  گرم رقابت می رسانند...

#گروه_روانپزشکی_ویان

@vianclinics

دکتر سامرند سلیمی
نویسنده: دکتر سامرند سلیمی
روان پزشک و روان درمان گر

مشاهده سایر مطالب دکتر سامرند سلیمی

کودک آزاری تحصیلی در نظام آموزشی رقابتی ایران

‍ #کودک_آزاری_تحصیلی در نظام آموزشی رقابتی ایران (قسمت اول)

#دکتر_سامرند_سلیمی
روانپزشک و روان درمانگر

هر سال در مطب‌های روان‌پزشکی‌ و روان شناسی خانواده‌هایی نگران و درمانده از اثرات روانی فشار تحصیلی بر روی دختر یا پسر دبیرستانی‌شان به ما مراجعه می‌کنند.

بچه‌هایی با بروز افسردگی ناگهانی، اختلال شدید اضطرابی و اختلال خواب که به شدت دچار افت تحصیلی شده اند و یا حتی حاضر به ادامه رفتن به مدرسه نیستند؛ بچه هایی که پرخاشگر و تحریک‌پذیر شده و خانواده را کاملا فلج کرده‌اند.

خانه های این نوجوانان معمولا فضای آرامی دارد و پدر و مادر تمام توان روانی و اقتصادی‌شان را صرف همین یک یا دو فرزندی که دارند، کرده‌اند. آن ها همه امیدشان را به این بسته‌اند که فرزندشان عملکرد تحصیلی خوبی داشته باشد.

این والدین طبیعتا انتظارات بالایی هم از بچه‌ها دارند و دل خوش کرده‌اند به نظام آموزشی‌ای که فرزندشان را به آن‌ سپرده‌اند. خوش حالند که نوجوانشان را در مدارسی ثبت‌نام کرده‌اند که به‌ زعم خودشان بهترین است. بالاترین شهریه ها را داده و بهترین معلم‌های سرخانه را برای فرزندانشان گرفته‌اند. (چون معمولا برای گرفتن نمره خوب از امتحان های جامع ماهانه و هفتگی همین مدرسه های چند میلیونی، مجبورند حتما  از معلم های خصوصی ریاضی و فیزیک و شیمی و زیست هم کمک بگیرند).

این پدر و مادرها که معمولا در سال های دهه سی یا چهل عمرشان هستند، سعی می کنند با ساعت های طولانی کار و تلاش بی وقفه، بهترین امکانات زندگی و تحصیل را برای فرزندانشان فراهم آورند.

آن ها موفق می شوند تن و روان فرزندانشان را به چرخ دنده های بی رحم مدارس نظام آموزشی ایران بسپارند...

ادامه دارد

#گروه_روانپزشکی_ویان

@vianclinics

###################

دکتر سامرند سلیمی
نویسنده: دکتر سامرند سلیمی
روان پزشک و روان درمان گر

مشاهده سایر مطالب دکتر سامرند سلیمی

فرزند جدید (آماده سازی کودکان برای تولد نوزاد جدید)

دکتر مهدی قاسمی

روانپزشک. رواندرمانگر و روانکاو

 فرزند جدید

۱) بچه‌های‌ سنین بالاتر ممکن است ناراحتی‌ خود را، از بابت گذران وقت کمتر والدین گرفتار نوزاد جدید، از راه گوشه‌گیری‌ یا رفتار تهاجمی‌ نشان دهند. ممکن است شلخته‌تر، فراموش‌کارتر و غیرقابل اعتمادتر شوند تا توجه والدین را به خود جلب کنند.

۲) اگر از فرزندان بزرگ‌تر خود در مراقبت از نوزاد جدید کمک بخواهید (مثلاً، کودک نه ساله می‌‌تواند پوشک نوزاد جدید را عوض کند یا در حمام وی‌ به شما کمک کند) در ایجاد رابطه عاطفی‌ میان آنها مؤثر خواهد بود (البته اگر او از این‌گونه کارها بدش نیاید). فرزندان کوچک‌تر مایل به کمک به شما هستند، ولی‌ بدیهی‌ است که حتما باید بر کارشان نظارت داشته باشید.

۳) در مقایسه با نوزاد، فرزندان دیگر به‌طور ناخودآگاه بزرگ‌تر یا بالغ‌تر به‌نظر می‌‌رسند. اما بدانید که آنها هنوز کودکند نه بالغان کوچک.

۴) در خانواده‌ای‌ که پدر یا مادر ناتنی‌ باشند، نوزاد جدید اغلب خواهران و برادران را به هم نزدیک‌تر می‌‌کند، چون با وجود او اعضای‌ خانواده وجه مشترکی‌ با یکدیگر خواهند یافت که همانا خواهر یا برادر کوچکی‌ است که به همه آنها مربوط و متصل است.

۵) در خانواده‌ای‌ که پدر یا مادر ناتنی‌ است، وجود نوزاد جدید ممکن است این احساس را در کودکان ایجاد کند که دیگر امیدی‌ به پیوند دوباره پدر با مادر اصلی‌ خود نداشته باشند. طبق تحقیقات، پدرانی‌ که پس از جدایی‌، ازدواج مجدد می‌‌کنند با تولد نوزاد جدید، از فرزندان ازدواج اول خود دور می‌‌شوند. این‌طور به‌نظر می‌‌رسد که مردان وقتشان را به خانواده «فعلی‌» خود، و نه به خانواده سابق خود، اختصاص می‌‌دهند. نگذارید چنین اتفاقی‌ روی‌ بدهد.

۶) برخی‌ از پدران با ورود نوزاد جدید بیشتر نگران مسائل مالی‌ خانواده می‌‌شوند و ساعات بیشتری‌ را سرکار می‌‌گذرانند. با این شرایط، فرزندان بزرگ‌تر حتی‌ کمتر از قبل پدر خود را می‌‌بینند و تازه باید وقتشان را با نوزاد جدید هم تقسیم کنند. پدران باید به‌یاد داشته باشند که ارزش واقعی‌ آنها به حضورشان در جمع خانواده است نه به پول یا هدایایشان.

۷) هرگاه مناسب بود اجازه دهید فرزندان دیگرتان در طی‌ دوران حاملگی‌ با شما همراه باشند؛ مثلاً در سونوگرافی‌ یا خرید وسایل برای‌ نوزاد جدید و غیره.

۸) به محض بارز شدن حاملگی‌ می‌‌توان در این‌باره با فرزندان بزرگ‌تر خویش صحبت کنید. اشتیاق و آمادگی‌ شما برای‌ اهمیت دادن به احساسات فرزندانتان رویکردی‌ مهم تلقی‌ می‌‌شود:
«بله، ما نوزادی‌ تازه خواهیم داشت. من خیلی‌ خوشحالم. نوزاد باید در ماه آبان متولد شود.»

۹) با وانمود کردن به‌وجود نوزاد در بین خانواده به آنها آموزش دهید چگونه از پس ناراحتی‌ خود برآیند:
«بسیار خوب، فرزاد، وانمود کن که نوزادی‌ و آوا تو خودت باش. آوا فکر کن از این‌که من تمام وقتم را با نوزاد جدید می‌‌گذرانم، ناراحتی‌. در چنین وضعیتی‌ می‌‌توانی‌ به من چه بگویی‌؟»

۱۰) وقتی‌ کودک به‌جای‌ واکنش نشان دادن، با شما صحبت می‌‌کند، او را تمجید کنید: «خوشم می‌‌آید که می‌‌گویی‌ دلت می‌‌خواهد وقتم را با تو بگذرانم، چون می‌‌توانم برنامه‌ای‌ بریزم که این کار را بکنم.»

۱۱) رفتار متناسب با سن فرزندانتان را تشویق کنید: «مجبور شدی‌ صبورانه صبر کنی‌ تا من پوشک بچه را عوض کنم و بعد تو را به مسابقه برسانم. این کارت خیلی‌ کمکم کرد.»

۱۲) می‌‌توانید کودک را با (حتی‌‌الامکان) گذران وقت خود با وی‌ تشویق کنید؛ وگرنه فرزندتان خواهد آموخت که مطمئن‌ترین راه برای‌ جلب‌توجه شما نشان دادن واکنش منفی‌ است: «پنج دقیقه دیگر غذا دادن به نوزاد تمام می‌‌شود. بعد او را می‌‌خوابانم و با تو بازی‌ می‌‌کنم. دوست داری‌ با هم چه بازی‌ بکنیم؟»

۱۳) هنگامی‌ که نمی‌‌توانید توجهی‌ که فرزندتان درخواست می‌‌کند به او بدهید، با او #همدلی‌ کنید:
«قول داده بودم که در عرض پنج دقیقه کارم تمام شود، ولی‌ نوزاد نق می‌‌زند و نمی‌‌خوابد. این باعث ناراحتی‌‌ات می‌‌شود.»

۱۴) «برخی‌ از کودکان نگران می‌‌شوند که مبادا پدر ومادرشان نوزاد جدید را بیشتر از آنها دوست بدارند. آیا تو هم تا به حال چنین احساسی‌ داشته‌ای‌؟»

۱۵) مذاکره کنید: «من با نوزاد جدید خیلی‌ مشغول بوده‌ام. برای‌ آنکه احساس بهتری‌ داشته باشی چه کارهایی‌ را می‌‌توانیم با هم انجام بدهیم؟»

آموزش جنسی (قسمت دوم)

دکتر مهدی قاسمی

روانپزشک و رواندرمانگر

آموزش جنسی
قسمت دوم

آموزش جنسی از همان سال‌های نخست زندگی آغاز می‌شود. یعنی حتی وقتی اطرافیان کودک خود متوجه نیستند، به‌طور مستقیم و غیرمستقیم در حال تأثیرگذاری بر مفاهیمی همچون هویت جنسی و نقش جنسی کودک هستند. آموزش جنسی متناسب با سن کودک و سپس در دوران نوجوانی ملاحظات ویژه خود را می‌طلبد.

اما والدین اگر اصولاً در این خصوص دغدغه‌ای داشته باشند، اغلب دچار سردرگمی هستند. عدم آشنایی آن‌ها با مفاهیم جنسی و محدود دانستن این امور در روابط جنسی بین زن و مرد، باعث می‌شود نتوانند در این مورد با کودکان خود صحبت کنند. خود آن‌ها نیز اغلب در سن مناسب و به شکل مناسب با این مقوله آشنا نشده‌اند. بدتر آن که بسیاری از آن‌ها تصور می‌کنند که صحبت در این رابطه ممکن است به ترغیب کودکان برای تفحص بیشتر و حتی تجربه‌های نامطلوب منجر شود.
در حالی که آموزش مناسب در سن مقتضی، نه تنها باعث تشویق رفتار پرخطر نشده است، بلکه فرزندانی که از نظر جنسی به درستی آموزش دیده‌اند حتی در #نوجوانی و #جوانی فعالیت جنسی را به مراتب دیرتر شروع کرده‌اند.

آموزش مسایل جنسی از چه سنی باید شروع شود؟

دکتر مهدی قاسمی

روانپزشک و رواندرمانگر

آموزش مسائل جنسی از چه سنی باید شروع شود؟

قسمت اول

کودکان از اوایل دوران کودکی علاقه‌مندند تا درباره‌ی بدنشان یاد بگیرند و بدانند. آن‌ها متوجه تفاوت بین دختران و پسران می‌شوند و به صورت طبیعی کنجکاو هستند. خردسالان اغلب وقتی که برهنه هستند آلت تناسلی خود را لمس و دست‌کاری می‌کنند مثلا وقتی که در حمام و وان هستند و یا کهنه‌ی آن‌ها را عوض می‌کنید. در این مرحله از رشد آن‌ها شرم و حیایی ندارند. چنین رفتارهایی مانند فعالیت‌های جنسی بزرگسالان نیستند و نشانه‌های طبیعی‌ای از کنجکاوی هستند و این رفتار نباید تنبیه و سرزنش شود.

 پس وقتی که کودک خردسال شما خودش را لمس می‌کند شما باید چه کنید؟
هر خانواده‌ای بر اساس ارزش‌ها و میزان راحتی از روش خودش استفاده می‌کند. اما این را به خاطر داشته باشید که واکنش شما به #کنجکاوی فرزندتان این را به او خواهد فهماند که این کارها" قابل‌قبول" است و یا "شرم‌آور" است.

خردسالانی که سرزنش می‌شوند و یا مجبور می‌شوند تا احساس بدی نسبت به این کنجکاوی خود داشته باشند ممکن است توجه خود بر بخش‌های خصوصی بدنشان را افزایش دهند و یا احساس شرم کنند.

بعضی از والدین تصمیم می‌گیرند تا لمس کردن‌های معمولی را نادیده بگیرند و یا مسیر توجه کودک را به چیز دیگری تغییر دهند. بعضی‌ها نیز ممکن است بخواهند به آن اذعان کنند در حالی که می‌دانند کودک دوست دارد خودش رو کشف کند ولی معتقدند این یک موضوع خصوصی است و این خوب نیست که کودک این کار را در محیط‌های عمومی انجام دهد.
صرف‌نظر از متغیرهای ژنتیک و متعاقب آن هورمونی که باعث می‌شوند یک نوزاد با جنسیت مؤنث یا مذکر به دنیا بیاید، آدمی از همان بدو تولد با مناسبات مرتبط با جنسیت مواجه است و این مواجهه تا زمان مرگ نیز ادامه دارد. 

 

گروه  تخصصی و فوق تخصصی روانپزشکی ویان
مطب دکتر سامرند سلیمی

مطب سعادت آباد

سعادت آباد. میدان کاج به سمت جنوب. اولین کوچه سمت راست(مقدس یا یازدهم).ورود با خودرو از خیابان پانزدهم . پ 3. و 302. ط 3
02122385679 - 02122385718

مطب میرداماد

میرداماد. میدان مادر. خیابان سنجابی (بهروز). کوچه یکم سمت راست. پ 8 . و 17. ط2
02122904886 - 02122904887


ساعت کاری

شنبه - پنجشنبه :  21-15