✅ اگر شما هم جزو افرادی هستید که به طور معمول صبح ها با سردرد یا دندان درد یا درد فک و صورت بیدار می شوید، احتمال دارد در طول شب مشغول دندان قروچه بوده اید و خودتان بی خبر هستید و این صدای ناخوشایند همخوابه شما را رنج می دهد.
✅ از آنجا که دندان قروچه معمولا حین خواب رخ می دهد، بسیاری از افراد در مورد آن آگاهی ندارند. فقط ممکن است بعضی صبح ها از درد فک یا دندان ها شکایت داشته باشند. دندان قروچه ای که هنگام خواب رخ می دهد معمولا به صورت فشاردادن دندان ها روی هم یا ساییدن آنها به هم است اما گاهی دندان قروچه در طول روز و هنگام بیداری رخ می دهد که معمولا واکنشی به یک تحریک خاص است مثلا موقع اضطراب یا عصبانیت.
✅اینکه چرا دندان قروچه اتفاق می افتد هنوز به درستی شناخته شده نیست. به نظر نمی رسد بی نظمی دندانها شدت آن را بالاتر ببرد اگر چه نظریه شایعی است.
دندان قروچه ندرتا به تنهایی اتفاق می افتد و نتیجه تحقیقات نشان می دهد که این مشکل در کسانیکه اختلالات خوابی نظیر آپنه انسدادی خواب، حرف زدن در خواب، فلج خواب، توهمات حین خواب و... دارند، بیشتر گزارش شده که در این میان اختلالات تنفسی مرتبط با خواب بزرگترین عامل خطر مرتبط با دندان قروچه به نظر می رسد.
✅دندان قروچه ممکن است در افراد جوان، سطح تحصیلی بالاتر و ثانویه به مصرف سیگار، کافئین، الکل، محرکهای روان نظیر آمفتامین و کوکایین روی دهد. چرا که مصرف این مواد سطح برانگیختگی مغز را بالا می برد و ایجاد مشکل در به خواب رفتن، امتداد خواب و خواب آلودگی روزانه می کند.
✅نزدیک به ۷۰درصد موارد دندان قروچه در نتیجه یک اضطراب یا استرس اتفاق می افتد که در این میان استرسهای شغلی بسیار حائز اهمیت هستند، و این مساله در میان مردان کارگر با سطح حمایت اجتماعی پایین مشهود است.
✅درمان با برخی داروهای روانپزشکی نظیر مهارکننده های سروتونین مثل فلوکستین و سیتالوپرام و... می تواند باعث ایجاد یا تشدید دندان قروچه شود و همچنین تشنج در خواب بایستی با دندان قروچه افتراق داده شود.
✅شدت بیماری بر اساس گسیختگی خواب، درد منتج از آن و آسیب دندانی قضاوت می شود.
درمان معمولا بر پایه مراقبت از دندانها در حین خواب با استفاده از محافظهای دهانی است، ترک مواد، تعویض داروهای مسبب دندان قروچه، کنترل استرس و اضطراب بیمار با استفاده از دارو، ریلکسیشن، هیپنوز، بیوفیدبک و درمانهای شناختی رفتاری و... از موارد توصیه شده جهت درمان این مساله می باشند.
دکتر بهاره صباغ ابريشمي
روانپزشک و درمانگر اختلالات جنسي
گروه روانپزشکي ويان