• S1
  • ss1
  • ss2

هشدار

JUser: :_بارگذاری :نمی توان کاربر را با این شناسه بارگذاری کرد: 682

اختلال شخصيت وابسته(قسمت دوم)

⬛️ چنانچه قصد ادامه رابطه با فرد وابسته را داريد:

 

➖ مشاوره فرد با یک متخصص می تواند در شکل گیری مهارت های لازم برای یک رابطه سالم موثر واقع شود . قطعا شما بعنوان فردى كه در رابطه احساسى با او قرار داريد ، بسيار مى توانيد به او كمك كنيد ولى قرار نيست نقش خود را از شريك و همراه به درمانگر و والد تغيير دهيد.(اتفاقى كه به راحتى در كنار اين افراد رخ مى دهد.)

 

➖ باید با تعیین حدومرزهای معتدل و قاطعانه و دادن تقویت لازم، فرد وابسته را به سمت اتخاذ تصمیم در زندگی اش سوق داد.

 

➖ گاهی تلاش برای ایجاد استقلال در فرد وابسته در ذهن او این تلقی را ایجاد می کند که گویی شما قصد ترک او را دارید در این صورت او دچار اضطراب می شود. نه تنها در جهت استقلال گام بر نمی دارد بلکه به شما وابسته تر می شود. پس بهتر است برای رسیدن به مقصودتان ابتدا از موضوعات پیش پا افتاده استفاده کنید. برای مثال به او پیشنهاد کنید که به فروشگاه برود و به سلیقه خودش برای شما لباس بخرد؛ این کار به او کمک می کند که به موقعیت های مستقل هرچند کوچک دست یابد. بعد از مدتی شما باید با استفاده از خلاقیت خود روش دیگری را به منظور افزایش عزت نفس، تصمیم گیری و استقلال وی بکار گیرید.

 

➖ از شخص وابسته نظر خواهی کنید. برای شروع باید از مسائل کوچک استفاده کنيد. این کار را برای فرد وابسته به این دلیل انجام می دهیم که رفته رفته بفهمد حتی اگر نظرى مخالف دیگران داشته باشد از سوی آنها کنار گذاشته نمی شود، اینکه او هویت مستقل از دیگران دارد و می تواند همزمان با اين هويت مستقل از طريق افزایش اعتماد به نفس خود، به دیگران نيز گاها تكيه كند.

 

➖ دنیای اجتماعی یک فرد وابسته بسیار محدود است و دوستان صمیمی کمی دارد. تحقیقات نشان داده که هرچه شبکه حمایت اجتماعی یک فرد گسترش یابد، خوشحالی و سلامت روانی او بیشتر است. بنابراین اگر فرد وابسته بتواند شبکه حمایتی و روابط اجتماعی اش را گسترش دهد اتکاى او به شما کمتر خواهد شد. این کار به افزایش اعتماد به نفس او نیز کمک خواهد کرد.

 

 

➖ شما بایستی از هر فرصتی برای شکل دهی و تقویت احساس کفایت، ارزشمندی و شایستگی او استفاده کنید. به یاد داشته باشید #تقویت_مثبت همواره بازدهی بیشتری نسبت به سرزنش و تحقیر و تهدید به ترک و جدایی دارد. 

 

⬛️ چنانچه قصد اتمام رابطه با فرد وابسته را داريد:

 

➖روحیه فرد وابسته بسیار آسیب پذیرتر است و در مواجهه با ترك شدن دچار فشار روانى شديد مى شود، پس بهتر است با برنامه ریزی دقیق این کار را انجام دهيد و سعی کنيد فرد وابسته را ابتدا در مسیر استقلال قرار دهيد. هر چند اين به اين معنا نيست كه شما قرار است درمانگر او باشيد. به خاطر داشته باشیم که فرد وابسته در مواجه با ترک شدن دچار فشار روانی بسیاری خواهد شد و از نظر عاطفی بسیار پریشان حال می شود. 

 

➖قطع رابطه با او برای شما نیز بسیار دردناک خواهد بود و ممکن است دچار عذاب وجدان شوید و خود را سنگ دل بدانید، ولی در مواقعی چنین نیست. همواره به خاطر داشته باشید فرد وابسته از نوعی اختلال پایدار شخصیتی رنج می برد و شما مقصر نیستید و فقط رابطه با فردی را پایان داده اید که نمی تواند شریک خوبی برای شما باشد. شما درواقع به رابطه ناسالم و معیوب خود پایان داده اید.

 

➖ این نکته حائز اهمیت است كه ترک فردی که به شما وابسته است در حد زیادی مستلزم قاطعیت شما و برگشت ناپذیری شما از تصمیمی که گرفته اید می باشد.

 ⬛️ درمان اختلال شخصيت وابسته:

 

همچون ديگر اختلالات شخصيت،  رواندرمانى موثرترين درمان اين بيمان است.

 

هدف اوليه درمان ايجاد ينش نسبت به خود در اين افراد است. بسيارى از اين افراد ممكن است روابطى داشته باشند كه در آن مورد خشونت قرار ميگيرند و وقتى در جلسات درمان، راهكارهاى مقابله و رهايى از اين خشونت مطرح مى شود، تازه آنجاست كه فرد با تعارض درونى اش براى حفظ اين رابطه بيمارگونه خود مواجه مى شود.

 

رفتاردرمانی به تعديل رفتار آشكار و نهان اين افراد مى پردازد. آموزش مهارت هاى جرات مندى  و اظهار وجود از طريق تكنيك هاى مواجهه، الگوپذیری، ایفای نقش، تقویت رفتارهای مثبت بیمار و انزجار درمانی موفقيت زيادى در درمان اين بيماران داشته است.

 

از آن جایی که اين افراد به دیگران و جلب تأیید آن ها اشتغال ذهنی دارند، کم تر فرصت می کنند به خود فکر کنند و به نیازهای خود توجه یا آن ها را برآورده کنند. بی توجهی به نیازهای تغذیه، خواب و استراحت، آرامش جسمی و روانی در دراز مدت آن ها را نسبت به استرس آسیب پذیر می کند. بنابراین یادگیری برخی فنون برای مراقبت از خود و داشتن شیوه ی زندگی سالم برای این بیماران یک ضرورت به شمار می رود.

 

در درمان هاى طولانى مدت روانكاوى به بيمار كمك مى شود با بررسى مكانيسم هاى دفاعى و الگوهاى مشابه رفتارى در برقرارى روابط صميمى به انگيزه هاى درونى احساسش پى ببرد كه بتدريج منجر به رشد شناختى فرد مى گردد.

 

گروه درماني نيز از درمانهاى مؤثر در اين بيماران مى باشد. فرد در تعامل با ساير اعضاى گروه فرصت بررسى رفتار منفعلانه و وابسته خود را پيدا مى كند.

 

 

گروه  تخصصی و فوق تخصصی روانپزشکی ویان
مطب دکتر سامرند سلیمی

مطب سعادت آباد

سعادت آباد. میدان کاج به سمت جنوب. اولین کوچه سمت راست(مقدس یا یازدهم).ورود با خودرو از خیابان پانزدهم . پ 3. و 302. ط 3
02122385679 - 02122385718

مطب میرداماد

میرداماد. میدان مادر. خیابان سنجابی (بهروز). کوچه یکم سمت راست. پ 8 . و 17. ط2
02122904886 - 02122904887


ساعت کاری

شنبه - پنجشنبه :  21-15