🔯 اپیدمی چاقی باعث افزایش هشدار برای عوارض خطر آفرین جسمی و روانی همراه آن شده است. چاقی یک بیماری_مزمن است که حاصل مصرف_زیاد_از_حد_کالری است و وقتی به صورت شکمی یا مرکزی باشد مرگ و میر بیشتری به همراه دارد. همچنین می تواند منجر به انگ_اجتماعی و دیسترس_های_روانی در فرد گردد.
🔯 چاقی در مصر باستان به عنوان یک بیماری مطرح بوده و بقراط افراد چاق را مستعد مرگ ناگهانی بیشتر نسبت به افراد لاغر می دانست و از طرفی در فرهنگ های با کمبود و فقر غذایی، چاقی به عنوان نشانه ثروت بوده است. آسیایی ها در مقایسه با سایر نژادها تمایل کمتری برای چاقی دارند ولی آسیایی هایی که در امریکا متولد شده اند ۴ برابر بیشتر استعداد چاقی دارند و به نظر می رسد که افراد تحصیل کرده کمتر چاقی دارند.
🔯 علل متعددی در پیدایش چاقی در فرد دخالت دارد و شامل ژنتیک، آموزش، آسیب_های_روانشناختی_دوران_کودکی و مکانیسمهای_تطابقی_بزرگسالی با شرایط استرس زا، اختلالات خوردن و... می باشد. هورمون_ها و نوروپپتیدهای زیادی در مدار پیچیده تعادل و انرژی در بدن نقش ایفا می کنند مثل انسولین، هورمون های مترشحه از کیسه صفرا و لوزالمعده، پروتئین مترشحه از بافت چربی، هورمون ها و مواد مغزی محرک اشتها و ...
🔯 چاقی همراهی زیادی با اختلالات روانپزشکی( مثل افسردگی، اضطراب، وسواس، اختلالات_خواب، اختلالات_خوردن و...) حدود ۴۰ الی ۶۰ درصد دارد. افسردگی می تواند با ایجاد افزایش_کورتیزول خون ریسک چاقی، دیابت، بیماری های قلبی و ... را افزایش دهد. مطالعات نشان داده اند که این ناهنجاری های متابولیک در افراد با علایم افسردگی که تحت درمان با بعضی از داروهای ضد افسردگی قرار گرفته اند بهبود می یابد.
🔯 اگر چه هیچ تیپ شخصیتی خاص در همراهی با توانایی برای کاهش وزن ثابت و داشتن رژیم غذایی موفق مشاهده نشده است ولی افرادی که دارای مشکلات_کنترل_هیجانی یا ظرفیت_کمتر_تحمل هستند تمایل بیشتری به چاقی دارند. تعداد قابل ملاحظه ای از افراد چاق، پرخوری به دنبال استرس، اضطراب و خستگی را ابراز می دارند و از غذا به عنوان مکانیسمی دفاعی استفاده کرده و خوردن یک پاسخ_آموخته_شده_برای_کاهش_استرس محسوب می شود.
🔯 با توجه به موارد همراهی بسیار زیاد مکانیسمهای روانی دخیل در بروز و ادامه چاقی و همچنین این که افراد چاق به راحتی در سیکل_معیوب_چاقی_انگ_افسردگی_پرخوری به راحتی گیر می افتند و بسیاری از آن ها نمی توانند در بعضی موقعیت ها سیری یا گرسنگی را در خود شناسایی کنند، لزوم مراجعه به یک روان پزشک خوب در موارد شکست های متعدد فرد در کاهش وزن، به شدت احساس می شود.
🍁 دکتر_زینب_صائمی
روان_پزشک ، روان درمانگر
مطب روان پزشکی ویان