‍ سخنی با خانواده های افراد مبتلا به اختلال وسواس

⚠️اگرچه خانواده افراد مبتلا به وسواس نگران بیمار خویش هستند و همه جوره برای بهبودی وضعیت او تلاش می کنند، اما گاهی اوقات ناآگاهانه دست به رفتارهایی می زنند، که نه تنها کمکی به بیمار نمی کند، بلکه وسواس وی را دامن می زند.
در این جا به چند مدل از رفتارهای اطرافیان فرد مبتلا اشاره کرده ایم که می تواند منجر به وخامت وسواس فرد شود و از عوامل تداوم بخش وسواس محسوب می شود.

❌مراعات حال او را می کنیم. برای مثال فرد وسواس روی قرینگی اشیاء روی میز ناهار خوری دارد و ما سعی می کنیم دقیقا مطابق خواسته وی عمل کنیم که آرامش وی به هم نخورد و دچار اضطراب و تشویش نشود!

❌اطمینان بخشی؛ برای مثال فرد بیمار با فکر آلوده بودن دستهایش مرتبا شستشو می کند و نهایتا از خانواده سوال می پرسد، که آیا دستهایم تمیز شده و خانواده تاکید می کنند بله، تا نهایتا فرد بتواند از شیر آب فاصله بگیرد.

❌سرزنش کردن، تحقیر و توهین و تمسخر، تهدید و.. که همه و همه اضطراب درونی فرد بیمار را بالا می برد و منجر به تشدید وسواس وی می شود.

❌نصیحت و توصیه؛ عزیزان وسواس یک بیماری است مثل بیماری عروق قلبی که با نصیحت دلسوزانه شما درمان نمی شود و برای بهبودی احتیاج به دارو و رواندرمانی دارد.

❌دو دستگی در خانواده در نحوه برخورد با اختلال وسواس؛ به این شکل که افرادی در خانواده رفتار وسواسی فرد را تشویق کنند، مثلا از نظم و دقت فوق العاده فرد تعریف و تمجید کنند و نفرات دیگر خانواده این رفتار را تقبیح کرده و سرزنش و درشتی کنند. این رویکرد فرد مبتلا را گیج و آشفته کرده و دچار تعارض می شود.

👈👈نتیجه آنکه بعلت نقش مهم خانواده در درمان وسواس، درمانگران معمولا یک جلسه را به آموزش خانواده و جلب مشارکت آنها به عنوان یک کمک درمانگر اختصاص می دهند.

 

دکتر بهاره صباغ ابريشمي
روانپزشک و روان درمانگر
گروه روانپزشکي ويان

 

photo_2019-11-28_14-03-07.jpg

 

دکتر بهاره ابریشمی
نویسنده: دکتر بهاره ابریشمی
روان پزشک، روان درمان گر و سکس تراپیست

مشاهده سایر مطالب دکتر بهاره ابریشمی

هفت روش موثر برای افزایش نگرانی!!!

😐نگرانی یکی از شایعترین و در عین حال طبیعی ترین هیجانی است که تقریبا همه انسانها در مقطعی از زمان و شاید روزانه آن را به نوعی تجربه می کنند. 

😐نگرانی دو نوع سالم و مخرب دارد. نگرانی سالم در افراد منجر به حل مشکلات آنها میشود و نگرانی مخرب و ناسالم که تکراری و آسیب زننده است باعث احساس آشفتگی، ناکامی، ناامنی، سرخوردگی، کنترل گری، از دست دادن روابط و خواب بد و ... میشود.
😐نگرانیهای ناسالم هدف درمانهای دارویی و غیردارویی هستند.

👈در این جا ما به راهبردهایی خواهیم پرداخت که نه تنها نگرانی های شما را کم نمی کنند، بلکه به آن دامن می زنند؛
✍️۱-استفاده از روشهای ایمنی بخش:
مثلا کسی که نگران است بیرون از خانه و در جایی که احتمال دسترسی به کمک کم است حالش بد شود، با یکی از نزدیکان خود برای خروج از خانه همراه میشود.یا کسی که ترس از فضای بسته ای همچون مترو دارد ممکن است نزدیک درب خروجی بنشیند تا در صورت خراب شدن حالش بتواند سریع از آن مکان فرار کند.این رفتارها منجر به آرامش موقت شما میشود اما مشکل شما را حل نمی کند، چون در اصل این بار را در شما تقویت می کند که بدون این رفتارها نمی توانید از پس مشکلتان برآیید.
✍️۲-تلاش برای توقف فکر:
حتما در جاهای مختلف شنیده و یا خوانده اید که وقتی فکر مزاحم یا ناخواسته ای دارید با ضربه زدن روی میز یا گفتن جمله " بس کن" به این افکار خود پایان دهید. مطالعات جدید نشان می دهد که این روش نه تنها در توقف افکار نگرانی موثر نیست بلکه باعث ازدیاد و هجوم بیشتر افکار بعد از فرونشاندن آنها می شود.
✍️۳-رفتارهای وارسی یا چک کردن:
وارسی رفتاری اجباری و وسواس گونه برای فرونشاندن اضطراب است، برای مثال کسی که نسبت به فشار خون بالا نگرانی مفرط دارد، مدام فشار خونش را کنترل می کند و با هر بار چک فشار مدت زمان محدودی آرامش دارد اما مجددا باید رفتار وارسی خود را برای ایجاد آرامش بیشتر تکرار کند که با صرف زمان و انرژی زیاد همراه است.

📝۴-اجتناب؛
یکی از راهبردهای مشکل آفرین افراد برای مقابله با #اضطراب، اجتناب یا پرهیز است.بطور مثال فرد نگران سلامتی خود است ولی از مراجعه به پزشک خودداری می کند. این راهکار اگرچه آرامش موقتی برای فرد به همراه دارد اما فرصت مقابله درست با نگرانی را از او می گیرد و باعث افزایش #نگرانی در وی می شود.

📝۵-مصرف مواد مخدر، الکل یا خوردن غذای بی از حد؛
ممکن است فرد برای فرار از احساس نگرانی و بدست آوردن آرامش به استفاده از مواد یا الکل یا مصرف غذای زیاد رو آورد، با استفاده از این روش فرد به مشکل اصلی خود فکر نمی کند و احساس ناخوشایند اضطراب از وی دور می شود، در صورتیکه اصل مشکل هنوز حل نشده و پابرجاست.

📝۶-نشخوار ذهنی؛
زمانیکه فرد مشغول نشخوار ذهنی است، یک موضوع را به شکل کاملا تکراری در ذهن خود مرور می کند و به آن فکر می کند تا برای آن راه حل پیدا کند، این چرخش دایره وار فکر باعث افزایش آگاهی فرد از احساسات ناخوشایند شده و احتمال دستیابی به رفتار مفید و کارگشا را کم می کند.

📝۷-تلاش برای حذف افکار احمقانه؛
بطور معمول به ذهن بسیاری از افراد افکار احمقانه، شرم آور، خشونت بار و..خطور می کند و این بهیچ وجه عجیب نیست و آنچه تعیین کننده شخصیت آدمیست رفتار اوست. افراد نگران وجود این افکار را نشانه از دست دادن کنترل و دیوانگی می دانند، از وجود آنها شرمگین می شوند و احساس گناه دارند، بنابراین با اضطراب زیادی تلاش برای کنترل این افکار دارند، در حالیکه راه حل ساده تر این است که این افکار را طبیعی و مختص ذات انسان قلمداد کنیم و با شیوه سالم سعی در کنترل آن داشته باشیم.

 

دکتر بهاره صباغ ابريشمي
روانپزشک و زوج درمانگر
گروه روانپزشکي ويان

 

3.jpg

دکتر بهاره ابریشمی
نویسنده: دکتر بهاره ابریشمی
روان پزشک، روان درمان گر و سکس تراپیست

مشاهده سایر مطالب دکتر بهاره ابریشمی

اختلال کندن پوست ( خراش پوست)

〽️ویژگی اصلی این اختلال خراشیدن مکرر پوست است که منجر به ضایعات پوستی می شود.

〽️شایعترین نواحی خراشیدن؛ صورت، بازوها و دست هاست.
〽️نواحی سالم پوست، ناهمواری های جزئی پوست، ضایعاتی مثل جوش ها یا پینه ها یا آثار زخمهای قبلی ممکن است خراشیده شوند.
〽️اکثر افراد با ناخن خود را می خراشند اما بسیاری هم از موچین، سنجاق و سایر اشیاء استفاده می کنند.
〽️علاوه بر خراشیدن ممکن است مالیدن، فشار دادن، کندن و گاز گرفتن پوست هم وجود داشته باشد.
〽️مبتلایان به این اختلال اغلب زمان زیادی در روز را صرف این کار می کنند (گاهی تا چند ساعت در روز) و این رفتار ممکن است تا ماهها یا سالها ادامه یابد.
〽️اقدامات متعدد و ناموفق برای کاهش یا توقف خراشیدنها وجود دارد و رفتار خراشیدن پوست سبب ناراحتی قابل توجه بالینی یا افت عملکرد اجتماعی، شغلی و سایر حوزه های مهم عملکردی فرد میشود.
〽️اختلال خراشیدن پوست در مبتلایان به اختلال وسواسی جبری و بستگان درجه اول بیماران شایعتر از جمعیت عمومی است.
〽️شیوع در طول عمر این اختلال در بالغین، ۱/۴درصد است، ۷۵درصد افراد مبتلا مونث هستند.
〽️این اختلال توسط روانپزشک و با استفاده از دارو درمانی و روشهای غیر داروئی(درمان شناختی- رفتاری) قابل درمان است.

 

دکتر بهاره صباغ ابريشمي
روانپزشک وروان درمانگر 
گروه روانپزشکي ويان

 

12.jpg

دکتر بهاره ابریشمی
نویسنده: دکتر بهاره ابریشمی
روان پزشک، روان درمان گر و سکس تراپیست

مشاهده سایر مطالب دکتر بهاره ابریشمی

وسواس اختلال ذخیره سازی یا hoarding disorder

👈قسمت اول

تعریف؛

✅ویژگی اصلی این اختلال، مشکلات دراز مدت در دور ریختن، فروختن، واگذار کردن و یا جداشدن از متعلقات خود، صرف نظر از ارزش واقعی آنهاست.
دلیل اصلی ارائه شده مفید بودن، زیبایی یا دلبستگی عاطفی شدید به این اشیا است.

✅اشیای انباشت شده می تواند بی ارزش و یا قیمتی، جاندار یا بی جان باشد. مهمترین وسایل نگهداری شده عبارتند از؛ روزنامه ها، مجلات، لباسهای کهنه، کیفها، کتابها، نامه ها و نوشته جات و...

✅مبتلایان به این اختلال بطور ارادی اشیاء را نگهداری می کنند و وقتی احتمال مواجهه با از دست دادن آنها پیش می آید، دچار آشفتگی می شوند.

✅مبتلایان انبوهی از اشیاء را گردآوری می کنند که فضای معمول و فعال زندگی را اشغال کرده و اساسا آن را بلااستفاده می کند، برای مثال آشپزی در آشپزخانه، نشستن روی صندلی، خواب در بستر و...امکان پذیر نیست.
هر چند که در بعضی موارد ممکن است محلهای زندگی بعلت مداخله های دیگران مثل اعضای خانواده، نظافتچی و...متراکم و شلوغ نباشد.

✅انباشته کردن یا مشکل در دور ریختن باید منجر به ناراحتی عمده بالینی یا افت کارکرد اجتماعی، شغلی یا سایر حوزه های مهم کارکردی از جمله حفظ یک محیط امن برای خود و دیگران شود.

ادامه دارد....

 

دکتر بهاره صباغ ابريشمي
روانپزشک وروان درمانگر 
گروه روانپزشکي ويان

 

                                                   vass.jpg

دکتر بهاره ابریشمی
نویسنده: دکتر بهاره ابریشمی
روان پزشک، روان درمان گر و سکس تراپیست

مشاهده سایر مطالب دکتر بهاره ابریشمی

درمان های دارویی بیماری پانیک

همه چیز درباره بیماری پانیک 
 
🔴 قسمت ششم ( پایانی )
درمان های دارویی بیماری پانیک
 
 
✨ هر چند بنزودیازپین ها ( مثل کلونازپام، آلپرازولام و ...) سریع ترین اثر ضد پانیک را دارند ولی این داروها فقط در مراحل اولیه درمان، به صورت محدود و در طی مدت زمان مشخصی ( به خاطر پیشگیری از عوارض احتمالی وابستگی دارویی، اختلال شناختی و سوء مصرف به ویژه پس از مصرف طولانی مدت ) استفاده می شود.
 
✨ داروهای ضد افسردگی ( مثل سیتالوپرام، سرترالین و ... ) شایع ترین داروهای مصرفی در این بیماری می باشد. اما در مراحل اولیه درمان ممکن است در تعدادی بیماران حالت های اضطرابی را تشدید کند لذا در ابتدای شروع مصرف، مقادیر کم داروها استفاده می شود و سپس به تدریج افرایش می یابد.
 
✨ میزان پاسخ دارویی بیماری پانیک نسبت به سایر حالات و بیماری های دیگر اضطرابی بسیار خوب می باشد به طوری که تا ۷۰ درصد این بیماران به دارو پاسخ می دهند.
 
✨ درمان دارویی از وقتی تاثیرش معلوم شد باید عموما به مدت هشت تا دوازده ماه ادامه یابد. بیماری پانیک، بیماری مزمن و ای بسا مادام العمری است که با قطع درمان ممکن است عود کند. طبق مطالعات، سی تا نود درصد بیماران مبتلا که با موفقیت هم درمان شده اند، با قطع دارو دچار عود می شوند.
 
✨ برخی از بیماران از قبول هر دارویی مصرانه خودداری می کنند، چرا که آن ها معتقدند اگر دارو مصرف کنند انگ_بیماری_روانی بر آن ها خواهد خورد؛ برای کمک به این ها که به مقاومت در برابر درمان دارویی پی ببرند و از این مقاومت دست بردارند روان درمانی لازم است.
 
✨ حتی اگر دارو درمانی در رفع علایم اولیه بیماری پانیک موثر باشد، باز ممکن است برای درمان علایم ثانویه آن به روان درمانی نیاز باشد. این بیماران اکثر اوقات به ترکیبی از درمان دارویی و روان درمانی احتیاج دارند. حتی زمانی که علایم با دارو مهار می شود، آن ها اغلب از روی آوردن دوباره بیماری، بیم دارند و ممکن است برای فایق آمدن بر این ترس به مداخلات روان درمانی نیاز باشد.
 
🍁 دکتر_زینب_صائمی
 
روان_پزشک و روان_درمانگر 
 
گروه_روانپزشکی_ویان
 
دکتر زینب صائمی
نویسنده: دکتر زینب صائمی
روانپزشک، زوج درمانگر و سکس تراپیست

مشاهده سایر مطالب دکتر زینب صائمی

 

گروه  تخصصی و فوق تخصصی روانپزشکی ویان
مطب دکتر سامرند سلیمی

مطب سعادت آباد

سعادت آباد. میدان کاج به سمت جنوب. اولین کوچه سمت راست(مقدس یا یازدهم).ورود با خودرو از خیابان پانزدهم . پ 3. و 302. ط 3
02122385679 - 02122385718

مطب میرداماد

میرداماد. میدان مادر. خیابان سنجابی (بهروز). کوچه یکم سمت راست. پ 8 . و 17. ط2
02122904886 - 02122904887


ساعت کاری

شنبه - پنجشنبه :  21-15